0

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK BURKOLÓLAPOKHOZ

Kerámia burkolólapok vonatkozó egységes előírások az Európai Unión belül

A Magyar Szabványok egyeznek az uniós szabványokkal.
Az Európai Unióban egységes szabványrendszert alkottak a kerámia burkolatok műszaki paramétereire: www.mszt.huKerámia burkolólapok osztályozása és az első osztály szabványa

MSZ EN 10545-1: Az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem hibátlan lapok és dekorok néhány százaléka, de az ellenőrzés során a hibás lapok száma nem lehet több mint a legyártott mennyiség 5 %-a.
A szabványt a vevők sokszor el sem akarják fogadni, amikor reklamálnak, mert annál kritikusabban vizsgálják a minőséget.
Például repedésnek az számít, ami szemmagasságból, 2 m-ről és 40 W-os világításnál is észlelhető felületi sérülés (EN 10545-11).
A legtöbb általunk forgalmazott burkolólapok gyártói igényszintje a saját minősítési rendszerükben a szabványnál szigorúbb.
Ez az oka annak, hogy vannak olyan gyárak, amiknek még a másodosztályú termékei is megbízhatóbbak, mint egy elavult technológiával és igényszinttel termelő gyár első osztályú lapjai.Kerámia burkolólapok fagyállósága

A burkolatot fagyveszélyes helyre csak az arra alkalmas anyagból készítse!

 • Nem fagyálló: Csak beltérben, fagypont alá nem csökkenő hőmérsékletű helyiségben alkalmazható.
 • Fagyálló: Beltérben és kültérben egyaránt használható.

MSZ EN 10545-12: a lehűtéses-felmelegítős módszerről, ami nem éri el a hazai éghajlat hidegebb és keményebb „tesztszínvonalát” a természetben. MSZ-EN 10545-3: fagyálló az a lap, aminél a lap tömegének 0,5 %-ánál kisebb a vízfelvétele. Csakhogy elterjedt az a téves nézet, hogy a fehéragyag lap önmagában garantálja a fagyállóságot. Ez nem így van és minden gyár esetén meg kell vizsgálni, hogy a nálunk tapasztalható hidegebb teleket kibírják-e a termékei. Például a Pamesa összes fehéragyag lapjához porcelán padlólapokat gyárt. A fehéragyagok csak csempék és beltérben használhatók, miközben a porcelánok, legyenek anyagukban színezettek, mázasok vagy technikai lapok, kiválóan használhatók kültérben. Továbbá fontos, hogy a lap alá ne folyhasson víz, meg kell oldani a páraelvezetést és megfelelően kell fugázni a hézagokat, valamint a burkolólap beépítéséhez megfelelő ragasztót használjanak, vagyis az alkalmazott burkolási technológia is jó legyen.Kerámia burkolólapok kopásállósága

A különböző mázféleségek felhasználási területe a kopás szempontjából korlátozott, ezért az egyes kopási osztályba sorolt lapokat az alábbi területeken javasoljuk beépítésre.

ISO 10545.7 szabvány.
Mázas padlólapok PEI osztályozása rendeltetésszerű használat szerint.

 • PEI: 2 Lakások kopásnak kevésbé kitett belső tereinek burkolására, ahol a közlekedők száma viszonylag kevés. Pl.: Fürdőszoba, WC.
 • PEI: 3 Lakások belső terei, ahol a koptató szennyeződés nem jellemző.
 • PEI: 4 Lakások és kisforgalmú közösségi terek burkolására. Pl.: Előszoba, konyha, közlekedő.
 • PEI: 5 Lakóházak, intézmények, irodák, üzletek, stb. kopásnak jobban kitett helységek burkolására, ahol a normál cipő használata jellemző.

ISO 10545.6 szabvány.
Anyagában színezett Gres porcelán padlólapok mélységi kopásállósága.
A norma: ≤ 175 mm³. Minél alacsonyabb az érték, annál erősebb a burkolólap.Kerámia burkolólapok karcállósága

MOHS 1-10 MSZ EN 10545-7: A burkolólapokon bevonat, máz található, aminek van karc- (MOHS) és kopásállósági értéke (PEI).
A felületük keménységét ennek a máznak a minősége, keménysége határozza meg, ami az átlagos használatú lapoknál MOHS 3-4-5-ös értékű, de az igazán kemény máz elérheti a MOHS 8-9-es értéket (gyakorlatilag PEI-V). Úgy a legegyszerűbben elképzelhető a karcállósági vizsgálat, ha a laborokban a MOHS skálát egy üvegcsékbe zárt kőgyűjteményként fogjuk fel. A legpuhább kő a MOHS 1-nek, míg a legkeményebb a gyémántnak, a MOHS 10-nek felel meg. Az ezekkel megkarcolt felület már nem éri el az adott MOHS értéket. A MOHS-nál sokkal elterjedtebb a kopásállóság, ami a PEI skála 5 fokozatú értékrendszerén alapul. PEI-I fürdőszobákhoz, PEI–II szobába is alkalmas, de nem ajánlott előszobába, bejárathoz és konyhába vagy kerttel találkozó nappaliba, PEI–III általában mindenhova, ami nem találkozik külső résszel, PEI–IV szabadtéri résszel találkozó helyiségekbe is, PEI–V ipari, irodai, „technikai” felhasználásra általában, ahol nagyobb az igénybevétel, de nem extrém a használat, mint egy harckocsi üzemben.Kerámia burkolólapok csúszásmentességi fokozatai
Csúszásmentességi fokozatot nem minden esetben tüntetik fel a gyártók. Ez sok esetben azért van így, mert eleve nem csúszásmentesnek tervezték a padlólapot.

DIN 51130 szabvány

 • R9 Normál felület
 • R10 Csúszásmentes felület
 • R11 Fokozottan csúszásmentes felület
 • R12 Erősen csúszásmentes felület
 • R13 Nagyon erősen csúszásmentes felület

DIN 51097 szabvány. Csúszásgátló tulajdonságok meghatározása folyóvizes felületen, mezítláb használatnál.

 • A Normál felület
 • B (A+B) Csúszásmentes felület
 • C (A+B+C) Fokozottan csúszásmentes felületKerámia burkolólapok méretezési problémája

MSZ EN 10545-2: Először is fontos tisztázni, hogy mi egy burkolólap mérete.
A gyár által megadott méret a dobozon és a katalógusban leírthoz képest is különböző lehet, hiszen ugyanaz a lap egyszer 33,3x33,3-as vagy 33x33-as méretben is feltüntetésre kerül. A viszonylagos mérettartás éppen úgy, mint a tónus, csak egy gyártási cikluson belül jellemző és azt a gyárak betűvel vagy számmal, esetleg a kettő kombinációjával jelölik. Azonos termelési cikluson belül az átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 %-ig megengedett. Ez egy 30x30-as lapnál 1,5 mm-t is elérhet, nem beszélve a különböző időpontokban, akár hónapos vagy éves eltéréssel gyártott lapokról, ahol ez akár 5-8 mm is lehet. Az átlóból kell mérni a derékszögűséget, a felületi és a sarki görbeséget/egyenességet, ami +/- 0,5 % és +/- 1 % között lehet az alapanyagtól függően. Egy 50x50-es porcelán lapnál ez 3,5 mm-nél is többre rúghat. A sarkok görbesége +/- 0,8 % lehet. Ezen adatokból következik, hogy a még mindig divatos sakktábla minta csak akkor kirakható, ha előtte a gyárral a különböző időpontokban és színben (pl. vörös és fehér) gyártott lapok mérete összehasonlításra kerül és a méretbeli különbség megfelelő fugatávolsággal kiküszöbölhető. A keskeny és hosszú lapoknál pl. 20×120 cm méretű burkolólap minimális görbeségét egyszerűen lehet korrigálni a Burkolólap szintező rendszer használatával. Ennél a méretnél már érezhető a minimális rugalmasság.

Az élvágott (retifikált) burkolólapoknál nincs számottevő méretbeli eltérés, mert a burkolólapokat méretre vágják a gyártás után.Kerámia burkolólapok tónus eltérései

MSZ EN 10545-16: sem a kalibrációt, sem a tónust nem tüntetik fel a katalógusokban. Nem is tehetik a gyárak, hiszen ez gyártásonként változik. A gyár kötelessége, hogy erről tájékoztassa a partnereit, ők pedig a vevőiket, hogy egy megrendelésen belül egyforma méretű és tónusú lapokkal lássák el. Az is lehet, hogy később az a méret és tónus újra lekerül a gyártósorról, de mégis más kalibrációs és tónusos jelölést kap. Amennyiben a vevő pótlólagos rendelés esetén nem jelzi pontosan a termék nevét, gyártási dátumát, tónusát és kalibrációját, mely betű és számsor a doboz oldalán található, nem lehetséges, hogy ugyanazt a terméket kapja.